טיפול קוגניטיבי התנהגותי

טיפול קוגניטיבי התנהגותי

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי CBT. 


קוגניציה זו מחשבה. טיפול קוגניטיבי התנהגותי עוסק בזיהוי ושינוי חשיבה. על פי הגישה הקוגניטיבית התנהגותית, מקורה של התנהגות בעיתית או לא תפקודית היא במחשבה שגויה הנקראת גם "עיוותי חשיבה". 

הטיפול קוגניטיבי התנהגותי דוגל בתהליך שנעשה בגובה העניים.  בטיפול לומדים לזהות את התפיסות המשפיעות על התגובה התנהגותית הלא מועילה אותה אדם מבקש לשנות. לומדים כיצד לערער עליהם ולשנותם, כמו גם להיחשף בהדרגתיות לאירועים מעוררי ההפרעה בהתאם למודל הטיפול ההתנהגותי. יכולת זיהוי המחשבות הלא יעילות והבנת הרגשות שהן מייצרות, מאפשר להבין מדוע אנחנו פועלים באופן התנהגותי לא יעיל. זיהוי והבנה של הרגשות וחשיפה להתנהגות יעילה יותר, ומכאן – שיפור ההרגשה הכללית ומניעת התדרדרות חוזרת ונשנית במצבך הרגשי.

עיוותי חשיבה פתולוגיים מאפיינים אנשים הסובלים מדיכאון, חרדה, ועוד. במהלך טיפול, במיוחד במסגרת טיפול קוגניטיבי, לומדים לזהות עיוותים בחשיבתם, ולסגל חשיבה יעילה יותר.

למי מתאים טיפול CBT?

מאחר ומדובר בטיפול ישיר וממוקד נהוג להתייחס אליו  כמתאים לאנשים המתמודדים עם בעיות ספציפיות. רשימה חלקית כוללת חרדה חברתית, התקפי חרדה, הפרעת חרדה כללית, OCD (הפרעה טורדנית כפייתית), חרדת בריאות (היפוכונדריה), דיכאון, פוסט טראומה, התקפי זעם ופחדים ספציפיים. בנוסף, טיפול זה מתאים לשינוי דפוסים המקשים על האדם כמו דחיינות או קושי באסרטיביות.

הטיפול מתאים למבוגרים ולילדים הנמצאים בשלב בו יש להם די הבנה ובגרות כדי לבצע עבודה לשינוי הקשיים עמם הם מתמודדים. כשהקושי הוא אצל ילדים צעירים יותר הטיפול הוא עם ההורים, כשהם מונחים כיצד לסייע לילדם.

 

בשילוב עם הטיפול באומנות יש אפשרות רחבה וגמישה יותר להשתמש בכלים היעילים של הCBT. התנועה פנימה אל הנפש באמצעות האומנות וחזרה אל החשיבה הישירה שמאפיינת את הCBT מאפשרת פיתוח מודעות עצמית והטמעה של השינוי באופן מיטבי.


Share by: