חרדה ופחד

חרדה ופחד

על פחד וחרדה


הפרעת חרדה היא ההפרעה הנפשית השכיחה ביותר בקרב ילדים ומתבגרים במאה ה-21. 15%־20% מהאנשים סובלים מצורה כזאת או אחרת של הפרעת חרדה. 

למרות זאת רבים מאיתנו סובלים מחרדה בלי לדעת זאת.

 

מתי מדובר בהתנהלות בריאה ומתי בחרדה? מה מרגישים בזמן התקף פאניקה ומתי כדאי לפנות לטיפול נפשי?

בואו נעשה סדר במושגים-

פחד - כל אדם חווה פחד. הפחד הוא רגש טבעי השומר עלינו ומסייע לנו לזהות סכנה. פחד מסייע לנו להימנע מסכנה אמתית וכך למעשה מסייע לשרוד. בעל חיים שלא ידע לזהות סכנה ייטרף עד מהרה.

חרדה - בשונה מפחד, הגירוי מעורר החרדה מפחיד אך אינו מסכן חיים, בכל מקרה גם אם יש בו מן הסכנה התגובה לגירוי גבוה מן הנדרש. החרדה מוגדרת כרגש בסיסי, תגובה מוחית לסכנה (מדומיינת או אמתית). רגש חרדה קיים כבר בגיל הינקות ואינו פתולוגי בבסיסו. 

תסמינים גופניים בזמן חרדה ופחד: קושי לנשום, דפיקות לב מהירות וחזקות, רעד, הזעת יתר, קיפאון, לחץ דם מוגבר, דופק מהיר, כאב בטן, כאב ראש, בחילה (לעיתים עד הקאה), 

חרדה אצל מבוגרים לעומת חרדה אצל ילדים: אצל מבוגרים נבחין בין חרדה "תקינה" לעומת הפרעת חרדה המשפיעה על התפקוד: כאשר התפקוד נפגע אנו נוטים לסווג את החרדה כלא תקינה. עם זאת, יש המעדיפים להתייחס לחרדה כאל בעיה כאשר המצוקה הסובייקטיבית (Subjective) של האדם היא רבה, ללא קשר לקיומה של הפרעה תפקודית. כאשר מעריכים אדם מבוגר הסובל מחרדה, יילקחו בחשבון גורמים נלמדים מעברו כמו אופן ההורות שחווה, אירועים מעצבים, אירועים "טראומתיים" בילדות כמו איבוד הורה. גירושי הורים והתעללות מינית או פיזית, עשויים להשפיע על הופעה של כל הפרעה נפשית ובכלל זה הפרעות חרדה.:                                                               

חרדה אצל ילדים: הילדות וההתבגרות הן תקופות שבהן עלולים להתפתח תסמינים של חרדה  (Anxiety), בין אם מדובר בתסמינים קלים, חלקיים או מלאים, ובין אם מדובר בהפרעת חרדה (Anxiety disorders) של ממש. נתייחס לשלב ההתפתחותי של הילד כחלק מן האבחנה.  לעיתים חרדה יכולה להופיע ולחלוף כחלק מהתפתחות תקינה. למשל, בגילאי 12-18 חודשים, חרדת נטישה (Separation anxiety) נחשבת תופעה תקינה, כך גם 

מתי מומלץ לפנות לטיפול? אין סיבה להמשיך ולסבול. החרדה פוגעת באיכות החיים ואף עשויה לשנות ולהשפיע על החלטות מעצבות בחיים (בחירת בן זוג, בחירת מקום עבודה, התקדמות מקצועית...) כמו כן היא עשוי להתרחב לתחומים נוספים.

באמצעות הטיפול המשולב שאני מציעה, ניתן לסייע בצורה טובה בהפחתת החרדה וחזרה לתפקוד טוב יותר. כל טיפול מותאם לאדם ולצרכיו (ילד או מבוגר).



כלים מסייעים בהם נעשה שימוש במהלך הטיפול:

1.טכניקות לזיהוי המחשבות הבעייתיות באמצעות שיח ויצירה. 2. הסבר על החרדה.

3. טכניקות הרגעה. 4. דמיון מודרך, הרפיות.

5. שיח ולמידה. 6. חשיפות הדרגתיות לגורם המאיים. משפרים מאוד את המצב. 

סימנים העשויים להצביע על חרדה אצל ילדים הם: קשיים בשינה, קושי להירדם או התעוררות בלילה, תחושת מועקה מבשרת רעות, תסמינים גופניים כמתואר למעלה. לעיתים רק אחד מהם כמו כאב בטן במיוחד סביב פעילות מסוימת, יום ספציפי בבית ספר או בגן, אירוע מסוים כמו מבחן. הימנעויות מדברים. מאוכל מסוים, מבילוי מסוים, מללכת לישון אצל חבר. תגובת עצב ומצוקה סביב יציאת הורה מן הבית, הימנעות מפעולות או סיטואציות טבעיות כשינה לבד בחדר, ירידה כללית בתפקוד, הפגנת שתלטנות כדי להימנע ממושא החרדה. למשל, ילד שמונע מהוריו לצאת לבילוי בערב. קושי לכתוב על הלוח בבי"ס וכד'. לתגובות הלחץ ילדים שונים יגיבו שונה-  המופנמים עשויים להתכנס בתוך עצמם ומוחצנים עשויים לנהוג בהתפרצויות זעם, חוסר שקט ופעלתנות יתר. ההתמודדות הכי קשה היא של הילדים שנאלצים לחיות מדי יום את הפחדים שלהם. החרדה פוגעת בתפקוד ומומלץ לטפל בה.

מתי לפנות לטיפול? כאשר תגובות החרדה מופיעות בעוצמה רבה, הדבר גורם למצוקה ניכרת ומפריע באופן שוטף לתפקוד שנדרש באותו גיל. במצבים אלה כדאי לשקול פנייה לייעוץ ולבחון אפשרות לקבל עזרה. ילד אינו נדרש להבין כי החרדה שממנה הוא סובל היא מוגזמת או לא הגיונית, יחד עם זאת יש ילדים שכן יוכלו לתאר מצוקתם במילים ולבקש עזרה. אחרים פחות והוריהם יכולים להבחין במצוקה ולהציע עזרה.

*זכרו שיש אין לסייע בחרדה וחבל לסבול. לחרדה יש נטייה להתעצם במידה לא מטופלת.


סוגי חרדות


חרדת פרידה – קושי רב להתרחק מהוריהם. הילד יכול לפחד שמשהו רע יקרה לו בהיעדר ההורה או שמשהו רע יקרה להורה בהיעדרו. חרדת פרידה יכולה להיות קשורה למגוון רחב של פחדים אחרים, כמו פחד מגנבים, ממחבלים, מחושך, ממפלצות, מאסונות וכדומה.

 פוביות ספציפיות –פחד חריף במצבים מסוימים, כגון במקומות גבוהים, במקומות סגורים או במקומות חשוכים, או כשהם נתקלים באובייקטים מסוימים כמו כלבים, נחשים או מחטים. 

הפרעת חרדה מוכללת – בהפרעה זו הופך הילד למעין אנטנה, המכוונת לקלוט כל סכנה או איום אפשרי. ילדים הסובלים מחרדה מוכללת דואגים כל הזמן. בריאותם שלהם או של הקרובים אליהם, מצבה הכלכלי של המשפחה, הצלחה בבית-הספר... 

הפרעת פאניקה – התקף פאניקה מאופיין בגל חריף של חרדה, עם סימפטומים כמו דפיקות לב, רעד, נשימה קטועה, זיעה, סחרחורת ולחץ בראש או בחזה, המלווים בתחושה של אובדן שליטה, אובדן שפיות או סכנת מוות. התקף פאניקה יכול להימשך שניות ספורות עד למספר דקות . ילד עשוי לפתח פחד מן הפחד, כלומר פחד עז שהתקף פאניקה יתרחש בצורה שתגביל או תשתק את תפקודו התקין. הפחד יכול, בתחילה, להיות קשור ספציפית למצבים שבהם אירע התקף כזה בעבר. הפחד מעורר הימנעויות שעשויות להתרחב בהדרגה ולהגביל מאוד.

אגורפוביה - פחד משהייה בכל מקום מחוץ לבית, שמא יופיע ההתקף. 

הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) –כאשר ילד סובל ממחשבות או מתחושות מטרידות ומאיימות, החודרות לתודעתו ומאלצות אותו לבצע פעולות שונות כדי להשתחרר מן המצוקה שהן מעוררות. דאגה מפני זיהום על-ידי חיידקים או הידבקות במחלות, דאגה שמא הילד פגע או עלול לפגוע באדם אחר, דאגה שמא, אם הילד לא יבצע פעולה מסוימת, יפקוד אסון אותו או את בני-משפחתו, וכן הלאה. 

חרדה חברתית – חרדה חברתית היא סוג של ביישנות קיצונית, המשתקת את הילד ויוצרת הימנעות ממגעים חברתיים בצורה יותר ויותר גורפת. צעירים הסובלים מחרדה חברתית נוטים לחשוב שהם נראים מטופשים או מגוחכים. הסמקה, רעד ופרפרים בבטן עלולים להתעורר לקראת כל מגע חברתי. חרדה חברתית יכולה להתבטא בצורה מוגבלת יחסית, כשהילד חושש, למשל, לדבר בכיתה או בציבור, או בצורה מקיפה, כשהילד מפתח חשש בפני כל מגע עם אנשים שמחוץ למשפחה הקרובה. בביטויה החריף ביותר מביאה החרדה החברתית להסתגרות מלאה או כמעט מלאה עד "אילמות סלקטיבית". במקרים של חרדה חברתית הופכים ההורים לעתים קרובות לצינור הקשר היחידי של הילד עם העולם החיצון. 


Share by: